Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ: 5 λαθη που μπορει να βλαψουν τα ματια σας By Lizette Borreli

Η μετάβαση από τα γυαλιά στους φακούς επαφής, μας δίνει πολλά πλεονεκτήματα, όπως καθαρότερη  περιφερειακή όραση. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα γυαλιά, δεν μπορείτε  να τους  βγάλετε  με μια κίνηση και  να τους αφήσετε  στο κομοδίνο το βράδυ πριν κοιμηθείτε, χωρίς  την κατάλληλη φροντίδα που απαιτείται . O καλύτερος τρόπος για την πρόληψη μολύνσεων στα μάτια σας, είναι να αποφύγετε τα πιο συνηθισμένα λάθη  που κάνουν  οι  χρήστες επαφής φακών, από τον ύπνο με τους φακούς σας έως το να εξακολουθήσετε να τους  φοράτε μετά την ημερομηνία λήξης τους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 99% των ανθρώπων που φορούν φακούς επαφής έχουν επιδείξει  τουλάχιστον μία φορά  επικίνδυνη συμπεριφορά που μπορεί να δημιουργήσει  σοβαρές μολύνσεις στα μάτια. Αυτά τα λάθη γίνονται αρκετές φορές πριν συμβεί κάτι κακό.

Ας δούμε  λοιπόν  αυτά τα κοινά λάθη που είναι πολύ σημαντικό για σας να αποφύγετε.

Φορώντας τους φακούς επαφής σας, στον ύπνο
Αρκετοί κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι οι φακοί τους δίνουν την δυνατρότητα ασφαλούς χρήσης και κατά την διάρκεια του ύπνου – αναφερόμενοι σε   χρήστες που συνηθίζουν να κοιμούνται   με τους φακούς επαφής τους, με αποτέλεσμα να  ξυπνούν με ξηρά μάτια, θολή όραση  και "εκτεταμένη φθορά " στον Φακό Επαφής . Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων βρήκε οτι το  25 τοις εκατό των μολύνσεων των ματιών οφείλονται σε εναλακτικους παράγοντες κινδύνου », μεταξύ των οποίων η χρήση των ΦΕ κατά τον ύπνο  ή φορώντας τους για  μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απο ότι συνιστάται, ενώ  λίγες περιπτώσεις σχετίζονται με προβλήματα με τον ίδιο τον  φακό επαφής, όπως σκισήματα και αστοχία υλικού. "
Η εκτεταμένη φθορά στον Φακό Επαφής,  δεν επιτρέπει την σωστή οξυγόνωση του κερατοειδούς. Ετσι παραμένοντας, στα μάτια για άλλο ενα βράδυ θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε ερεθισμό και στην χειρότερη περίπτωση σε μια σοβαρή λοίμωξη.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην  Journal of Optometry  το 2009 ανέφερε ως πιθανή κύρια αιτία της μικροβιακής κερατίτιδας την χρήση των Φακών Επαφής κατά την διάρκεια του ύπνου.


Ντούζ και κολύμπι με Φακούς Επαφής
Το ντούζ και το κολύμπι με Φακούς Επαφής φαίνεται σαν μια ακίνδυνη συνήθεια, αλλά στην πραγματικότητα το νερό μπορεί να ερεθίσει  τα μάτια σας. Στην πρόσφατη έκθεση του CDC,Centers for Disease Control and Prevention(Κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων), οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι οι φακοί μπορούν να απορροφησουν νερό, με όλα τα μικρόβια και τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στη βρύση, και τα  οποία μπορούν να αλλάξουν τις παραμέτρους του φακού εντελώς. Επιπλέον, πολλές πηγές νερού πιθανά να περιέχουν το μικροοργανισμό Ακανθαμιβάδα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μία εξαιρετικά επώδυνη λοίμωξη και δυνητικά να οδηγήσει σε τύφλωση.
Η ίδια μελέτη του 2009 διαπίστωσε οτι  το 95% των μολύνσεων απο  Acanthamoeba στα μάτια προέρχεται απο απρόσεκτη χρήση νερού απο  χρήστες Φακών Επαφής.
Αυτό συμβαίνει επειδή η Ακανθαμιβάδα μεταφέρεται  στους φακούς επαφής απο το νερό. Επίσης,  βακτήρια που ζουν στην επιφάνεια των Φακών Επαφής,  μπορεί να χρησιμεύσουν  ως  τροφή για την Acanthamoeba,  επιτρέποντας της,  να επιβιώσει στο μάτι.

Χρήση  νερού της βρύσης  για τον  καθαρισμό των Φακών Επαφής σας.
Το ντους, το κολύμπι, και πολύ περισσότερο  η  χρηση  νερού  της βρύσης για να καθαρίσετε τους Φακούς Επαφής  σας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα  στα μάτια σας. Το νερό της βρύσης μπορεί να είναι αρκετά καθαρό για να το  πιούμε, αλλά δεν είναι αποστειρωμένο. Η  Acanthamoeba μπορεί να ζήσει στο νερό της βρύσης, ως εκ τούτου, η ενυδάτωση των φακών σας  με νερό από την βρύση,  μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις των ματιών. Αποφεύγοντας αυτό το λάθος θα προστατέυσετε τον κερατοειδή χιτώνα από φλεγμονές, που μπορεί να τον σημαδέψουν, δημιουργώντας προβλήματα στην όραση.

Φορώντας τους Φακούς Επαφής  μετά την ημερομηνία λήξης
Πιθανά σκέφτεστε οτι φορώντας τους Φακούς σας, ακόμα και αφού περάσει η ημερομηνία λήξης, ο χρόνος  χρήσης που ορίζει ο κατασκευαστής, κερδίζετε. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε οτι αυτό μπορεί να σας στοιχίσει αργότερα, πληρώνοντας σε ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες, πολλά περισσότερα.
Οι εναποθέσεις απο πρωτεΐνες και άλλα υλικά σε έναν Φακό Επαφής ο οποίος εχει ξεπεράσει το όριο χρήσης του, δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων. Αυτό πολύ σύντομα θα οδηγήσει σε δυσανεξία και μολύνσεις.
Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στην ''The South African Optometrist'' κατέληξε ότι ο φακός μπορεί να μολυνθεί μέσα στην συσκευασία του, όταν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του, αλλά δεν ήταν  σε θέση να τεκμηριώσουν με αξιώσεις  την άποψη αυτή μιας και το δείγμα ήταν πολύ μικρό.
Ωστόσο, γιατροί από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας και Οπτομέτρες της American Optometric Association, επιβεβαιώνουν οτι το  διάλυμα που περιέχει τους φακούς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, επειδή μπορεί να γίνει πιο όξινο και πιο αλκαλικό. Ως εκ τούτου, μια ασταθή  pH (οξύτητα) μπορεί να οδηγήσει σε ακραία δυσφορία και ευερεθιστότητα, και, ενδεχομένως, βλάβη στα μάτια.

ΜΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΚΗΣ ΤΩΝ Φ.Ε.
Οι θήκες φακών επαφής θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά με διάλυμα κάθε μέρα, και να αντικαθίστανται  τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες, - η όποτε ανοίγετε νέο διάλυμα καθαρισμού, μιας και η θήκη πλέον περιλαμβάνεται στην συσκευασία, -σύμφωνα με τους Οπτομέτρες της American Optometric Association. Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ophthalmology έδειξε ότι ο κίνδυνος  μόλυνσης των ματιών ήταν 6,4 φορές μεγαλύτερος σε όσους δεν καθάριζαν σωστά  τους Φακούς Επαφής, και 5,4 φορές μεγαλύτερη σε όσους δεν αντικαθιστούσαν τις θήκες τους αρκετά συχνά. Το σωστότερο και ασφαλέστερο είναι να αντικαθιστούμε τους  Φακούς Επαφής μας, όπως συνιστά ο εφαρμοστής μας.
Αποφύγετε να κάνετε αυτά τα 5 κοινά λάθη όταν χρησιμοποιείτε Φακούς Επαφής για  την καλύτερη υγεία των ματιών σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου